Lotteri for plastemballasje avvikles

Plastsekk med navn og telefonnummer - Klikk for stort bildeI 2021 hadde vi et plast-lotteri hvor man kunne vinne tilbake renovasjonsgebyret ved å sortere plastemballasje og skrive navn og nummer på retursekken. På grunn av lav deltakelse har vi valgt å avvikle denne konkurransen. 

Vi fikk i 2021 trukket 2 vinnere: 

  1. Trekning: Hallvard Hølmen fra Vinstra 

  1. Trekning: Hanne Bergum fra Sør-Fron 

Planen var å ha en 3. trekning i desember, men fordi vi ikke fant sekker med navn på før siste trekning ble det ikke trukket ut noen. 

I 2020 var det 93 047 tonn plastemballasje på markedet i Norge. Det betyr at hver nordmann må kvitte seg med over 18 kilo plast i løpet av et år. For at vi skal kunne sende denne plastemballasjen til materialgjenvinning, er vi avhengige av at den blir kastet i returplastsekken. Dessverre blir 56,2% fortsatt kastet i restavfallet. Det som er positivt er at plasten som sendes inn til kildesortering har blitt renere, det er også en mindre andel som ikke kan gjenvinnes enn tidligere. 

Nasjonalt ble det i Plastretur-systemet til sammen kildesortert 33 000 tonn plastemballasje i norske hjem i 2020. Av det ble 67,9 % sendt videre til materialgjenvinning fra sorteringsanleggene. Det er 2,2 % mer enn i 2019

– Når mer plast egner seg til gjenvinning er nok det fordi mange er mer bevisst på å bare levere plastemballasje som også er helt tom for produktrester. I tillegg har flere bedrifter forbedret emballasjen sin så den lar seg lettere gjenvinne, sier Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. 

Hvis du er usikker på hva som skal sorteres som plast kan du se vår sorteringsguide eller søke opp tingen du lurer på hos sortere.no