Papir som ikke er papir, og hva som skjer med resten

Barn som kaster papiravfall i beholder - Klikk for stort bilde Johnny Syversen/LOOP Papiravfall er alt fra gamle aviser og blader til reklame og skrivepapir. Papp-emballasje som drikkekartong, pizzaesker og pappesker kan også kastes som papiravfall. Brett det gjerne sammen slik at det tar minst mulig plass i beholderen. 

 

Ting som ikke skal i papirbeholderen er for eksempel glanset gavepapir, boblekonvolutter, kvitteringer, tørkepapir, skrapelodd og bakepapir. Dette kan du ha i restavfallsbeholderen. 

Hva skjer med papiret? 

Papiravfallet skal kastes i beholderen med blått lokk. Skulle du ha ekstra papp før tømming kan du sette ut en eske med pappavfall ved siden av beholderen, eller levere det uten ekstra kostnad på gjenvinningsstasjonen. MGR samler inn papiravfall fra husholdningene i Midt-Gudbrandsdalen. På Frya presses papiret til bunter før det hentes av Norsk Gjenvinning som sender det til ulike anlegg i Norge og Europa.  

Hva blir det til? 

Papiret blir på disse anleggene sortert og oppbløtt, og trykksverte, lim og stifter fjernes. Deretter presses vannet ut igjen. Den rene massen med returfiber som kommer ut av prosessen blir gjenvunnet til blant annet avispapir, pappemballasje, dopapir og skrivepapir.

Gjenvinningsprosessen til papir - Klikk for stort bilde