Plastemballasjens kretsløp

Plastemballasje - Klikk for stort bildeNår du sorterer ut plastemballasje hjemme, sørg først for at den er tom for matrester. Deretter sorterer du den ut i returordningen for plast. Her hos oss er dette den blanke sekken med MGR-logoen på.  

MGR henter plastsekker hos husholdningene som er knytt med dobbel knute, sammen med papiravfallet. Det er viktig at sekken knytes godt fordi at vi skal kunne sortere ut igjen plastsekkene ved hjelp av maskiner. Etter at vi har sortert ut plasten, presser vi plastemballasjen i store bunter. Disse hentes av Grønt Punkt Norges transportører som kjører de til ulike sorteringsanlegg i Europa.  

På sorteringsanleggene sprettes plastbuntene for å grovsortere plasten og fjerne forurensninger. Plastemballasjen er ofte laget av forskjellige kvaliteter som må sorteres for å kunne gjenvinnes. Dette gjøres med tromler og med infrarød strålingsteknologi. Strålen treffer plasten, og plastkvaliteten gjenkjennes og separeres ved hjelp av lufttrykk. Noe plastemballasje egner seg ikke til gjenvinning og går ut av kretsløpet sammen med forurensninger. Resten av plasten sorteres i 5-6 rene kvaliteter.  

Når plastemballasjen er sortert i ulike kvaliteter må den på nytt vaskes for å fjerne etiketter og lim. Plasten smeltes så ned til små kuler (pellets). Pelletsen fylles i store poser, og er da klare for salg. Dette er råvaren som brukes inn i produksjonen av nye plastprodukter.